Αιθιοπία

In Το λεξικό του καφέ

Η Αιθιοπία είναι κράτος της ανατολικής Αφρικής και θεωρείται η χώρα προέλευσης του καφέ. Γι’ αυτό και το φυσικό αυτό προϊόν έχει πάρει το όνομά του από την αιθιοπική επαρχία Kaffa. Η Αιθιοπία είναι παγκοσμίως γνωστή για τους καφέδες της και μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του καφέ: Η πλειοψηφία του καφέ που πλένεται προέρχεται από τις ορεινές περιοχές νότια και δυτικά της πρωτεύσουσας Adis Abeba, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καφέ που ξηραίνεται στον ήλιο, προέρχεται από τις ανατολικές, ορεινές περιοχές της.

Γενικά ο καφές διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή ζωή στην Αιθιοπία. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές πολλές οικογένειες συναντώνται ως και 3 φορές την ημέρα για να απολαύσουν μαζί το ρόφημα σε μια παραδοσιακή τελετή.

Που καλλιεργείται ο καφές της Αιθιοπίας?

Οι διασημότερες περιοχές καλλιέργειας στην Αιθιοπία είναι οι Yirgacheffe, Harrar και Sidamo. Εκεί ο καφές δεν καλλιεργείται σε φυτείες όπως συνηθίζεται, αλλά σε φυσικές δασικές εκτάσεις.

Κοντά σε αυτό το γεγονός, οι κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες δηλαδή το ήπιο, ορεινό κλίμα και το ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανάδειξη του πλούσιου αρώματος και της μοναδικής γεύσης του αιθιοπικού καφέ. Έτσι ο καφές αποκτά μια περίπλοκη γεύση.

Οι ποικιλίες καφέ από τις ανατολικές ορεινές περιοχές Yirgacheffe και Sidamo, που αποξηραίνονται στον ήλιο, έχουν συνήθως πικάντικη γεύση. Σε αντίθεση, οι ποικιλίες από τις νότιες και δυτικές περιοχές της Adis Abeba που πλένονται έχουν αρώματα από φρούτα, λεμόνι και λουλούδια. Στους θρυλικούς καφέδες της Αιθιοπίας περιλαμβάνεται και η ποικιλία Harar, η οποία καλλιεργείται στην γόνιμη, ορεινή περιοχή Harar ανατολικά της Adis Abeba σε υψόμετρο μεταξύ 1500 και 2100 μέτρα.

Η ποικιλία Harar επεξεργάζεται αφού αποξηραθεί και ξεχωρίζει για την ισορροπημένη γεύση της και την καλή οξύτητα.

Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του καφέ στην Αιθιοπία?

Στην Αιθιοπία η συγκομιδή του καφέ γίνεται την περίοδο ανάμεσα στους μήνες Οκτώβριο και Ιανουάριο. Μετά από μια περίοδο ωρίμανσης περίπου 10 μηνών, ο καρπός που περιέχει τον καφέ αλλάζει το χρώμα του από πράσινο σε κόκκινο. Και τότε είναι έτοιμο για τη συγκομιδή. Τις περισσότερες φορές ο καφές στην Αιθιοπία περισυλλέγεται ακόμη με το χέρι.

Μετά την περισυλλογή, οι καρποί ταξινομούνται και επεξεργάζονται με δυο διαφορετικούς τρόπους: Στην ξηρή επεξεργασία, ολόκληροι οι καρποί στεγνώνουν και αποξηραίνονται έξω, στον ήλιο. Μετά από τρεις εώς και πέντε εβδομάδες, το εξωτερικό του καρπού μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από τον κόκκο. Αντιθέτως, κατά την υγρή επεξεργασία, πρώτα αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημα του καρπού με τη βοήθεια του λεγόμενου «πολτοποιητή».

Στη συνέχεια, οι κόκκοι τοποθετούνται για 12 ως και 36 ώρες στο νερό, όπου γίνεται μια διαδικασία «ζύμωσης» κι έπειτα τοποθετούνται στα σημεία αποξήρανσης.