Ανακυκλώστε τα κατακάθια του καφέ – δείτε πώς

In Νέα από τον κόσμο του καφέ

Ένα γευστικό, πρωινό φλυτζάνι καφέ είναι για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο πολύ σημαντικό για να ξεκινήσουν καλά την ημέρα τους! Πόσοι από εμάς δεν απολαμβάνουμε το “μαύρο χρυσάφι”, γουλιά με τη γουλιά, το αφήνουμε να μας ζεστάνει κι ελπίζουμε να μας δώσει λίγη ενέργεια. Δεν είναι λοιπόν αξιοπερίεργο που καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως. Μόνο στην Γερμανία, σύμφωνα με την “Γερμανική Ένωση Καφέ” κάθε Γερμανός καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 164 λίτρα καφέ ετησίως! Όμως τί γίνεται μόλις τελειώσει η καθημερινή πρωινή μας απόλαυση? Συνήθως τα κατακάθια του καφέ καταλήγουν στα σκουπίδια – και όμως οι αλεσμένοι κόκκοι περιέχουν ακόμη πολλά πολύτιμα συστατικά.

Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παράγουν περίπου 6 εκατομμύρια τόνους καφέ ετησίως. Μεγάλο μέρος αυτού χρησιμοποιείται και στην παραγωγή στιγμιαίου καφέ. Γερμανοί ερευνητές στο “Fraunhofer Institute for Environment, Safety and Energy Technology” διερευνούν πώς αυτή η πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην βιομηχανία.

Βιοπλαστικά από καφέ

Για την περαιτέρω χρήση των απορριμάτων καφέ, αυτά διαχωρίζονται στα επιμέρους συστατικά τους. Η πρώτη διεργασία είναι να διαχωριστεί το έλαιο του καφέ. Εάν δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση μπορούν με προσθήκη αλκοόλης να μετατραπούν σε χημικό προϊόν. Το προϊόν αυτό με τη σειρά του θέτει τα τις βάσεις για την παραγωγή πλαστικών με βάση βιολογικά προϊόντα και χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για περαιτέρω χημικές διεργασίες. Το βιοαέριο μεθάνιο μπορεί επίσης να παραχθεί από καφέ, σύμφωνα με πείραμα που έγινε το 2017 από το Ελβετικό Ινστιτούτο Paul Scherrer.

Κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού

Εκτός από τα έλαια υπάρχουν και άλλα συστατικά που μπορούν να ληφθούν από τα απορρίματα καφέ. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ειδικών τύπων χαρτιού ή χαρτονιού, λόγω του ότι περιέχει την ουσία κυτταρίνη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης στην παραγωγή χαρτιού.

Συμβουλές για το σπίτι

Ακόμη και στην καθημερινότητά μας, στο σπίτι υπάρχουν πολλοί τρόποι να αξιοποιήσουμε τα υπολοίμματα καφέ. Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε άζωτο είναι κατάλληλα και ως λίπασμα στον κήπο, στις γλάστρες ή στην κομποστοποίηση. Εκτός αυτού ο καφές είναι ένας πολύ καλός τρόπος να απαλλαγείτε από τις κακές μυρωδιές: απλώς τοποθετείστε ένα μπωλ με απορρίματα καφέ στο ψυγείο ή χρησιμοποιήστε τα για να ξεπλύνετε την αποχέτευση.
Τα υπολείμματα καφέ μπορούν επίσης να διαλυθούν σε χλιαρό νερό και να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή των αυγώ του Πάσχα ή και υφασμάτων ακόμα. Εάν έχετε μικρές γρατζουνιές σε έπιπλα από σκούρο ξύλο μπορείτε να τρίψετε λίγο κατακάθι καφέ με μια μπατονέτα. Κι ακόμη ένα tip: οι κόκκοι καφέ λειτουργούν και σαν καθαριστικό για την κουζίνα – αλλά χωρίς χημικές ουσίες! Μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε με σφουγγάρι και να τρίψετε ελαφρά τους επίμονους λεκέδες από τηγάνια ή σχάρες!

Αν σας αρέσει να μαθάινετε περισσότερα για τον καφέ ακολουθήστε μας στο Facebook!
Για επαγγελματικά προϊόντα περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας www.barista-warehouse.com όπου θα βρείτε τα πάντα γύρω από τις επαγγελματικές μηχανές καφέ αυτόματες και παραδοσιακές, εξελιγμένης τεχνολογίας!