Γιατί δεν πρέπει να πίνετε καυτό το τσάι ή τον καφέ σας

In Υγεία

ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΕΝΑΣ ΚΑΥΤΟΣ ΚΑΦΕΣ Η ΕΝΑ ΚΑΥΤΟ ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΤΣΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΩΙΝΟ. ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα στελέχη. Οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα ζεστό φλυτζάνι καφέ ή τσάι. Μόνο έτσι παίρνει μπρος το κεφάλι και το σώμα. Σε επαγγέλματα με έντονες περιόδους στρες η τακτική κατανάλωση καφέ και τσαγιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στην ανακούφιση από την κόπωση –ειδικά πριν ξεκινήσει ένα πολύ σημαντικό meeting ή διαπραγματεύσεις ή κάποιο ταξίδι.

Κατά βάση δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό σε όλο αυτό. Εκτός από τον κίνδυνο, το ρόφημά σας να είναι εξαιρετικά καυτό. Σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία ή και την Νότια Αμερική το τσάι σερβίρεται σε θερμοκρασίες άνω των 70 °C.

Και οι Ιάπωνες είναι γνωστό πως πίνουν τσάι σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία, καθώς και την παραδοσιακή ιαπωνική σούπα “miso”. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι, καθώς και οι Βορειοαμερικανοί, πίνουμε το τσάι μας σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 60 °C.

Φυσικά όλες οι παραπάνω μελέτες αναφέρονται στον “μέσο όρο”. Ειδικά τις κρύες εποχές, για πολλούς ένα καυτό φλυτζάνι τσάι ή καφές είναι η αγαπημένη επιλογή ροφήματος. Όπως επίσης και οι σούπες σερβίρονται πολύ ζεστές στο τραπέζι. Ο καφές βγαίνει συνήθως στους 75 °C από την μηχανή. Σε πολλά café που προσφέρουν καφέ για έξω, χρησιμοποιούν χάρτινα ποτήρια με μόνωση ή σερβίρουν το Latte Macchiato σε ποτήρι με διπλό γυαλί για να διατηρείται παραπάνω η θερμότητα του ροφήματος. Το νερό που παρασκευάζονται τα ροφήματα έχει σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερη θερμοκρασία από το σημείο βρασμού.

Εδώ και καιρό υπάρχει η υποψία στην ιατρική πως τα ζεστά ροφήματα μπορεί να αυξήσουν τα ποστοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια επιστημονική απόδειξη. Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, μόνο το νερό με θερμοκρασία άνω των 65 °C αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης όγκων στον οισοφάγο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας στην Χαιδελβέργη επισημαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια πως οι θερμοκρασίες άνω των 65 °C στα ροφήματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στον οισοφάγο. Εκτός από το τσάι και τον καφέ, αυτό ισχύει και για ρόφημα σοκολάτας, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά.

Από τους 70 °C και πάνω ο κίνδυνος διπλασιάζεται

Σημαντική απόδειξη του κινδύνου έφεραν και τα αποτελέσματα της μελέτης “Golestan Cohort”, στην οποία παρατηρήθηκαν πάνω από 50.000 άνθρωποι μεταξύ 40 – 75 ετών, στο Ιραν, οι οποίοι έπιναν τακτικά το τσάι τους σε θερμοκρασίες άνω των 60 °C.

Η περίοδος της μελέτης διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια, ενώ η μέση ποσότητα τσαγιού ήταν 700 ml ημερησίως. Στην μελέτη αυτή καταγράφηκαν και στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάχρηση νικοτίνης και τις διατροφικές συνήθειες.
Οι παράγοντες αυτοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η κατανάλωση αλκοόλ μελετήθηκε επίσης με τακτικές επισκέψεις στα σπίτια των συμμετεχοντων.

Κατά την περίοδο της μελέτης 317 ασθενείς εμφάνισαν καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, κυρίως στον οισοφάγο. Επίσης υπήρξε σαφής συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας του τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Εάν το τσάι είχε μεγαλύτερη θερμοκρασία από 70 °C, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος.

Οι ακριβείς μηχανισμοί για το πώς τα πολύ ζεστά ροφήματα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο δεν ειναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Μια θεωρία είναι πως προκαλούν φλεγμονώδεις διεργασίες και γενετικές αλλοιώσεις. Το τοπικό “ζεμάτισμα” των βλεννογόνων της ανώτερης πεπτικής οδού προκαλεί ανιχνεύσιμη κυτταρική βλάβη σε κάθε περίπτωση. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο, ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι ένα μαζικό φαινόμενο. Μετά την δημοσίευση της μελέτης Golestan Cohort, το ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο στη Χαϊδελβέργη επεσήμανε ότι ο καρκίνος αυτός στη Γερμανία επηρεάζει ετησίως περίπου 6.000 άνδρες και 1.600 γυναίκες.

Οι κακοήθεις όγκοι στον οισοφάγο αντιστοιχούν περίπου στο 5% των περιπτώσεων καρκίνου στην Γερμανία. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Όποιος σχετίζεται με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικός με τα ζεστά ροφήματα. Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πολύ βασανιστικός και πολύ συχνά καταλήγει μοιραία.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να περιμένετε λίγα λεπτά πριν πιείτε το ρόφημά σας ή να ανακατεύετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πολύ πιθανόν η μεγάλες θερμοκρασίες και στα γεύματα να είναι εξίσου επικίνδυνες.

Σε σχέση με τα παραπάνω ωστόσο θα πρέπει να διασαφηνίσουμε πως ο καφές δεν είναι καρκινογόνος. Κάποτε υπήρχε η υποψία πως ίσως να επηρέαζε την εμφάνιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, όμως μελέτες εξάλειψαν την πιθανότητα. Πλέον έρευνες έχουν παρουσιάσει ενδείξεις πως η κατανάλωση καφέ μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στο συκώτι και τη μήτρα.

Ακόμη, σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν υπάρχει τίποτε επικίνδυνο ακόμη και στην υψηλή κατανάλωση καφέ. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι ματε, για το οποίο είχαν γίνει αναφορές παλαιότερα, οι οποίες αναιρέθηκαν. Το ματε επίσης δεν είναι καρκινογόνο και μπορεί να καταναλώνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα.