Τί είναι οι υβριδικοί καφέδες?

In Υγεία

Παραδοσιακά οι κόκκοι καφέ έχουν διαχωριστεί σε 2 μεγάλες ποικιλίες. Στην ποικιλία Arabica, η οποία γενικά θωερείται γευστικά ανώτερη και την Robusta, η οποία έχει λίγο πιο πικρή γεύση, αλλά πολύ πιο ισχυρή (robust-a). Όπως συμβαίνει με όλες τις σύγχρονες καλλιέργειες, έτσι κι εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι παραγωγοί καφέ σε όλον τον κόσμο πειραματίζονται διασταυρώνοντας διάφορες ποικιλίες, προσπαθώντας να δημιουργήσουν τον κόκκο καφέ με την απίστευτη γεύση και μεγάλη ανθεκτικότητα, ικανό να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες. .


Γιατί υπάρχει ανάγκη για hybrid coffee (υβριδικό καφέ)?

Οι υβριδικές ποικιλίες δημιουργούνται για δύο κύρίως λόγους. Πρώτον, η ζήτηση για καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη, οπότε για να μπορέσει η παραγωγή να ακολουθήσει, είναι σημαντικό να μπορούν να παράγονται μεγάλες ποσότητες καφέ με εκπληκτική γεύση, με όσο το δυνατό λιγότερη απώλεια. Οι απρόβλεπτες συνθήκες σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν διακυμάνσεις στην απόδοση της καλλιέργειας και κατά συνέπεια να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το κέρδος του παραγωγού.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να αντιμετωπιστεί ο μεγαλύτερος εχθρός των φυτών, δηλαδή, η σκουριά στα φύλλα του καφέ. Πρόκειται για μια μυκητιακή ασθένεια που μπορεί να είναι ολοκληρωτικά καταστροφική για τις καλλιέργειες καφέ, μιας και εάν προσβληθεί ένα φυτό, δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί. Δημιουργώντας υβριδικές παραλλαγές οι καλλιεργητές μπορούν να καλλιεργήσουν μια διασταύρωση του φυτού Arabica, το οποίο είναι ανώτερο γευστικά, μαζί με πιο ανθεκτικές ποικιλίες Robusta, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την καλλιέργεια που θα έχει τα καλύτερα στοιχεία και από τους 2 κόσμους.

Παραδειγματα Υβριδικων Καφεδων

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιον υβριδικό καφέ χωρίς καν να το γνωρίζετε, ωστόσο αν θελήσετε στο μέλλον να τους ψάξετε σας παραθέτουμε μερικές ποικιλίες.

Timor Hybrid – Μια φυσική, υβριδική ποικιλία από το νησί Timor της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πρόκειται για μια διασταύρωση των τοπικών ποικιλιών Robusta και Arabica κι έχει καλλιεργηθεί ευρέως λόγω της αντοχή τους στην σκουριά των φύλλων.

Jember – Αυτή η ποικιλία παράχθηκε από Ινδιάνους καλλιεργητές γύρω στο 1940 και εισήχθει στους αγρότες της Ινδονησίας, όπου καλλιεργείται μέχρι και σήμερα. Πήρε το όνομά του από το από το Ινστιτούτο έρευνας “Jember Indonesian Coffee and Cacao”, το οποίο για πρώτη φορά παρουσίασε την ποικιλία αυτή ως εμπορική.

F1 Hybrids – Εδώ πρόκειται για νέες, υβριδικές ποικιλίες, οι οποίες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια σε εργαστήρια, από ερευνητές, σε μια προσπάθειά να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες, όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και με την καλύτερη δυνατή γεύση! Μέχρι στιγμής οι πικιλίες αυτές καλλιεργούνται στην Κεντρική Αμερική και είναι πολύ πιθανόν να γίνουν πολύ δημοφιλείς μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι υβριδικές ποικιλίες καφέ, είναι καλύτερες?

Η ποιότητα ενός καφέ εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όχι μόνο από το είδος. Παράγοντες όπως το υψόμετρο της καλλιέργειας, η θερμοκρασία του κλίματος και η απόσταση από τον ισημερινό επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ωρίμανση του φυτού. Επιπλέον, διαφορετικές ποικιλίες φαινεται να προτιμούν διαφορετικές συνθήκες κι έτσι κάποιες φορές το τελικό προϊόν εξαρτάται κατά πολύ και από τις γνώσεις και την εμπειρία του καλλιεργητή. IΕίναι αλήθεια ότι η ποικιλία Arabica συνεχίζει να έχει την καλύτερη γεύση, όμως υπάρχουν και κάποιοι υβριδικοί καφέδες που συγκαταλλέγονται στους καλύτερους κόκκους καφέ στον κόσμο. Όσο περνάει ο καιρός η ύπαρξη υβριδικών ποικιλιών καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για να μπορέσει να ανταποκριθεί η παραγωγή στην ζήτηση, τόσο που κάποια μέρα κάθε φλυτζάνι καφέ που θα σερβίρει το συνοικιακό μαγαζί να είναι από υβριδικές ποικιλίες καφέ.

Είτε προτιμάτε τον Arabica, είτε σας αρέσει καλύτερα ο Robusta ή είστε μεταξύ των 2 επιλέγοντας μια υβριδική ποικιλία θα πρέπει να είστε βέβαιος ότι η μηχανή σας μπορεί να προετοιμάσει το τέλειο φλυτζάνι αναδεικνύοντας με αξιοπιστία κάθε φορά την καλύτερη δυνατή γεύση. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός κακοφτιαγμένου cappuccino είναι μέσω της δοκιμασμένης πλέον τεχνολογίας αυτοματισμού που είναι κατασκευασμλενες οι μηχανές καφέ WMF. Με την αυτοματοποίηση της άλεσης και του tamping διασφαλίζεται η σταθερή, τέλεια γεύση σε κάθε espresso, κάθε φορά. Από την συμπαγή μηχανή WMF 1100 S ως και την κλασσική, παραδοσιακή WMF Espresso με portafilter, σε εμάς θα βρείτε την ιδανική μηχανή για κάθε επιχείρηση.

Περιηγηθείτε στη σελίδα μας και βρείτε ό,τι σας ταιριάζει!
Διαφορετικά καλέστε μας στο 2104173204, κάποιος από την ομάδα μας θα χαρεί πολύ να σας εξυπηρετήσει!