Τί σημαίνει ο όρος «Agglomeration»?

In Το λεξικό του καφέ

Agglomeration ονομάζεται η διαδικασία που ακολουθείται για να παραχθεί ο στιγμιαίος καφές. Ο όρος αυτός προέρχεται από την λατινική λέξη «agglomerare», η οποία σημαίνει συγκεντρώνω, σφίγγω. Με αυτήν τη μέθοδο, τα σωματίδια καφέ που προκύπτουν από τη διαδικασία ξήρανσης του καφέ συγκεντρώνονται και μετασχηματίζονται σε μεγαλύτερα σωματίδια. Έπειτα υγραίνονται και κολλούν μεταξύ τους.

Πώς γίνεται η παραγωγή στιγμιαίου καφέ μέσα από την διαδικασία «Agglomeration»?

Από την συνήθη διαδικασία περισυλλογής, καβουρδίσματος και χονδροκομμένης άλεσης των κόκκων καφέ προκύπτει και ο διαλυόμενος, στιγμιαίος καφές. Για να φτάσει όμως σε αυτή τη μορφή πρώτα περνά πρέπει να περάσει ζεστό νερό με μεγάλη πίεση μέσα από τους κόκκους του καφέ. Στη συνέχεια αφαιρείται από το εκχύλισμα το νερό. Η μέθοδος αφαίρεσης του νερού επιτυγχάνεται συνήθως με ψύξη. Το νερό που περιέχει το εκχύλισμα μετατρέπεται σε πάγο και αφαιρείται. Κατόπιν, το εκχύλισμα εισέρχεται στην κορυφή του πύργου ψεκασμού και ξηραίνεται με θερμό αέρα. Από αυτήν τη διαδικασία προκύπτει ο λεπτός σαν σκόνη, στιγμιαίος καφές. Εάν αυτός ο καφές υγρανθεί με υδρατμούς, τότε τα μικροσωματίδια κολλούν μεταξύ τους και δημιουργούνται μεγαλύτερα κομματάκια στιγμιαίου καφέ, παίρνοντας την πιο γνωστή σε όλους μορφή του στιγμιαίου καφέ.

Στιγμιαίος καφές της Tchibo. Υπέροχη γεύση, υψηλή ποιότητα!

Από ποιές ποικιλίες παράγεται συνήθως ο στιγμιαίος καφές?

Για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ χρησιμοποιούνται κυρίως blend, δηλαδή μίγματα διαφορετικών ποικιλιών καφέ. Κατά τα άλλα τα συστατικά του στιγμιαίου καφέ δεν διαφέρουν από εκείνα του παραδοσιακού. Για την προετοιμασία του ροφήματος χρειάζεται μόνο στιγμιαίος καφές και νερό μιας και δεν περιέχει πρόσθετα ανθυγιεινά συστατικά. Μέσα από την μέθοδο παραγωγής του, ο στιγμιαίος μπορεί να αποκτήσει λιγότερο πικρή γεύση και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βλαβερά συστατικά.

Ποιά είναι τα γνωρίσματα του καφέ που προκύπτει από την διαδικασία Agglomeration?

Χάρη στη διαδικασία αυτή ο καφές διαλύεται πολύ εύκολα στο νερό και πίνεται ευχάριστα ως ρόφημα. Με την επαφή του με το οξυγόνο και την υγρασία χάνει και αυτός με τον καιρό το άρωμα και τη γεύση του, όπως και ο κλασσικός καφές. Επομένως μια συσκευασία συνίσταται να καταναλώνεται μέσα σε 4 εβδομάδες.