Η ποσότητα καφέ που καταναλώνετε ημερησίως είναι καθοριστική για την υγεία σας

In Υγεία

Νέες μελέτες που ασχολούνται με τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μας, δείχνουν από πόσα φλυτζάνια και πάνω μπορεί ο καφές να γίνει επιβλαβής

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο καφές, ειδικά ο πρωινός, είναι απαραίτητος. Και μόνο στη σκέψη του καφέ ήδη έχουμε μισοξυπνήσει. Όμως, πόση ποσότητα καφέ είναι υγιές να καταναλώνουμε? Από ποιό σημείο ξεκινάμε να βλάπτουμε την υγεία μας? Σύμφωνα με μια νέα μελέτη: “Στα 6 φλυτζάνια θα πρέπει να σταματήσουμε! ”

Αγαπημένα ροφήματα που μας ξυπνάνε

Latte Macchiato, Cappuccino ή κλασσικός καφέ φίλτρου: Ο καφές δεν είναι μόνο για τους Γερμανούς ο αγαπημένος τρόπος για να ξυπνούν και να ξεκινούν τη μέρα τους. Η κατανάλωσή ζεστού καφέ γίνεται συνήθως το πρωί για να ξεκινήσει νωρίς η επίδρασή του. Παρ’ όλο που ο καφές για πολύ καιρό θεωρούταν επιβλαβής για την υγεία, σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί πως έχει πολλά περισσότερα ωφέλη απ’ όσα νομίζαμε. Ωστόσο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα που καταναλώνεται. Ερευνητές από την Αυστραλία μελέτησαν πόσο καφέ είναι υγιές να πίνουμε την ημέρα.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του καφέ
Σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ γίνεται λόγος εδώ και δεκαετίες.

Μελέτες υποστηρίζουν πως μεταξύ άλλων ο καφές κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο.

Βέβαια, η δράση του καφέ στον οργανισμό μας σχετίζεται και με την ποσότητα που καταναλώνουμε. Σε νέες έρευνες από από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έχει γίνει μελέτη για τα πόσα φλυτζάνια καφέ μπορεί να καταναλώνει κανείς καθημερινά χωρίς να αυτό να επηρεάζει την υγεία του.

Τα αποτελέσματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό „American Journal of Clinical Nutrition“.

Συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και καρδιαγγειακών παθήσεων
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όμως είναι και από τις καλύτερες ασθένειες που μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας Dr. Ang Zhou και η καθηγήτρια Elina Hyppönen από το “Australian Centre for Precision Health” εξέτασαν την σχέση ανάμεσα στην μακροχρόνια κατανάλωση καφέ και τις καρδιαγγειακές νόσους και επιβεβαίωσαν ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, τον πρόδρομο των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, η κατανάλωση από 6 και περισσότερα φλυτζάνια καφέ ημερησίως μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 22%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν θέσει για πρώτη φορά ένα ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης για την ασφαλή κατανάλωση καφέ και την καριδαγγειακή υγεία.

Το διεγερτικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο
Ο καφές είναι το διεγερτικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως – μας ξυπνά, ενισχύει την ενέργειά μας και μας βοηθά να συγκεντρωθούμε. Ωστόσο ο κόσμος πάντα ρωτά: “Πόση καφεΐνη είναι υπερβολική?” λέει η καθηγήτρια Hyppönen.

“Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν στο ότι αισθάνονται πολύ νευρικοί, ευερέθιστοι, ακόμη και οργισμένοι καμιά φορά, όταν πίνουν πολύ καφέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη βοηθά το σώμα να δουλεύει γρηγορότερα και πιο σκληρά”, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

“Γνωρίζουμε επίσης πως ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται με την εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί γνωστή συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ.” επισημαίνει η Hyppönen.

“Για να διατηρήσουμε μια υγιή καρδιά και μια φυσιολογική, υγιή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει η ημερήσια κατανάλωση καφέ να περιοριστεί σε λιγότερο από 6 φλυτζάνια καφέ – με βάση τα δεδομένα μας, 6 φλυτζάνια ήταν το σημείο, όπου η καφεΐνη άρχισε να επηρεάζει αρνητικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο”

Μέτρον Άριστον
Για να οδηγηθούν σε ένα αποτέλεσμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία της βρετανικής βιοτράπεζας με 347.077 συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας από 37 εώς 73 ετών.

Σε άτομα που ο οργανισμός τους, λόγω του γονιδίου CYP1A2, επεξεργάστηκε ταχύτερα την καφεΐνη δεν παρατηρήθηκε καμία αρνητική επίδραση, ούτε και μετά το 6ο φλυτζάνι καφέ.

“Υπολογίζεται πως καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλυτζάνια καφέ παγκοσμίως” λέει η καθηγήτρια Hyppönen,

“και είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τα όρια, τί είναι καλό για αυτούς και τί όχι” υποστηρίζει η επιστήμον. “Όπως και με πολλά πράγματα, πρέπει πάντα να έχουμε μέτρο – διότι στο τέλος μπορεί να το πληρώσει η υγεία μας.”

Αυξάνει ο καφές την πίεση του αίματος?
Μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση καφέ δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Ο καφές φίλτρου δεν επηρεάζει ούτε το επίπεδο χοληστερόλης: για να μπορέσετε να το αυξήσετε (και πάλι ελαφρά) θα πρέπει να μασήσετε μεγάλη ποσότητα καφέ σε κόκκους ή αλεσμένο. Το 2003 το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, Πνευμονοπάθειας και Αίματος των Η.Π.Α. απέσυρε την προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία υπεδείκνυε πως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να πίνουν πολύ καφέ. Μια μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τουλάχιστον 150.000 γυναίκες δεν έδειξε κάποια σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και υψηλής πίεσης του αίματος.

Ο καφές προκαλεί αφυδάτωση?
Ένας ακόμη διαδεδομένος μύθος σχετικά με τον καφέ είναι η άποψη πως αφυδατώνει τον οργανισμό. “Η άποψη αυτή έχει προκύψει από παλαιότερα αποτελέσματα ερευνών που δεν ερμηνεύθηκαν σωστά” λέει η Helga Strube από την Γερμανική Διατροφολογική Εταιρεία. Η ποσότητα νερού που καταναλώνεται τακτικά και ομοιόμορφα μέσα από τον καφέ, φυσικά και επηρεάζει τα συνολικά υγρά και θα μπορούσε να συνμετράται με τα αυτά”, υποστηρίζει η Strube από το „dpa”. Αν και η καφεΐνη προάγει την έκκριση ούρων και την απελευθέρωση νατρίου μέσω των νεφρών, μια μέτρια κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα αντισταθμίζει τα υγρά ξανά στο σώμα. Προϋπόθεση είναι ωστόσο, πως η συνολική ποσότητα που θα καταναλωθεί θα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνας έχοντας όριο τα 1,5 L.

Ένα ποτήρι νερό δίπλα στον καφέ δεν είναι απαραίτητο, είναι όμως μια πολύ καλή συνήθεια. Ο καφές – παρ’ ό,τι θεωρείται μεταξύ άλλων πως έχει θετική επίδραση στην αναλογία νερού στο σώμα – θα έπρεπε να καταναλώνεται ως ένα απολαυστικό ρόφημα και όχι για να μας ξεδιψάσει.