Τέλειος espresso με μαθηματική ακρίβεια : Ερευνητές σχεδιάσαν τη φόρμουλα για τον τέλειο espresso

In Νέα από τον κόσμο του καφέ

Δεν είναι εύκολο να φτιάξει κανείς τον τέλειο espresso, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ωστόσο έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη μιας μαθηματικής φόρμουλας, με την οποία μπορεί κανείς πάντα να πετύχει τον τέλειο espresso. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στο εξειδικευμένο περιοδικό “Matter”.

Στην εν λόγω μελέτη, επιστήμονες από τις Η.Π.Α., την Μ. Βρετανία και την Αυστραλία εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία παρασκευής καφέ, έτσι ώστε η γεύση να παραμένει η ίδια, ενώ η κατανάλωση κόκκων καφέ να μειώνεται.

Σύμφωνα με τα βιομηχανικά πρότυπα στις Η.Π.Α. η ποσότητα του ροφήματος θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε 25 και 35 ml. Η ιδανική θερμοκρασία για το νερό είναι 92° με 95° C και η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί 20 εώς 30 δευτερόλεπτα. Ανά μερίδα espresso θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από 7 εώς 9 γραμμάρια καφέ.

Οι ερευνητές ωστόσο γνωρίζουν πως πολλά Café δεν θα ακολουθήσουν τις παραπάνω υποδείξεις. Χάρη στις σύγχρονες μηχανές καφέ έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν χειροκίνητα την ποσότητα, την θερμοκρασία του νερού, καθώς και τον βαθμό άλεσης του καφέ, έτσι η γεύση του καφέ από φλυτζάνι σε φλυτζάνι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Η γεύση του espresso επηρεάζεται από περισσότερες από 2.000 χημικές ενώσεις που υπάρχουν στους κόκκους καφέ.

Χοντρή και λεπτή άλεση

Μια συνηθισμένη συμβουλή κατά την προετοιμασία ενός espresso είναι να αλέσετε τους κόκκους καφέ όσο πιο λεπτούς γίνεται για να πάρετε όσο το δυνατό περισσότερο άρωμα. Εκ πρώτης όψεως η συμβουλή αυτή φαίνεται λογική από τη στιγμή που η επιφάνεια της ουσίας μεγαλώνει. Το πρόβλημα όμως είναι πως η πολύ λεπτή αυτή σκόνη πλεόν, τείνει να εγκαθίσταται στο εσωτερικό της μηχανής και να εμποδίζει την ροή του νερού.

Γι΄αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν πως απαιτείται μικρότερη ποσότητα κόκκων καφέ για τον “ιδανικό” espresso, η οποία να αλέθεται πιο χοντρά.

“ Όταν κάποιος αντί για 20 γραμμάρια, χρησιμοποιεί 15 γραμμάρια κόκκων καφέ και ρυθμίσει τον μύλο σε πιο χοντρή άλεση, έχει μεν πολύ γρήγορη ροή του νερού, αλλά πετυχαίνει και πολύ καλή γεύση. Αντί για 25 δευτερόλεπτα που θα χρειάζονταν συνολικά για έναν espresso, θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε μόλις 14 δευτερόλεπτα. Έτσι παίρνουμε το πιο καλό άρωμα από τους κόκκους καφέ, ενώ η δύναμή του δεν μειώνεται σημαντικά.”

Γνωρίστε τις επαγγελματικές μηχανές της WMF μέσα από την σελίδα μας www.barista-warehouse.com

Ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104173204! Κάποιος από την ομάδα μας θα χαρεί πολύ να απαντήσει τις ερωτήσεις σας και να σας καθοδηγήσει να επιλέξετε τη μηχανή που ταιριάζει πλήρως στις ανάγκες σας!