Τί είναι ο Single Estate Coffee?

In Το λεξικό του καφέ

Τι είναι ο Single Estate Coffee?

Ο όρος Single Estate χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον καφέ που προέρχεται από μία συγκεκριμένη φυτεία, από μια συγκεκριμένη κοινότητα και για τον λόγο αυτό θεωρείται ιδιαίτερη ποικιλία. Ο χαρακτηρισμός Single Estate είναι κατά κύριο λόγο ένα πολύ σημαντικό σημάδι ποιότητας και μάλιστα πιο σημαντικό από τον καφέ που καλλιεργείται στην ίδια περιοχή. Σε μια πλαγιά όπου καλλιεργείται καφές, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες στο βορρά απ’ ό,τι στο νότο και κατ’ επέκτασην ο καφές να έχει διαφορετική γεύση. Το αντίθετο του Single Estate είναι το Blend, δηλαδή η σκόπιμη μίξη διαφορετικών χαρμανιών.

Που καλλιεργείται ο Single Estate?

Ο καφές Single Estate προέρχεται από μικρές και συνήθως οικογενειακές φυτείες, όπου καλλιεργείται με μεγάλη προσοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυτές οι ποικιλίες αποκτούν εξαιρετική ποιότητα και αυτό υπογραμμίζεται με τον τίτλο Single Estate. Λόγω της σχετικά μικρής παραγωγής η διάθεση ενός Single Estate καφέ είναι πολύ περιορισμένη εώς και σπάνια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Single Origin και Single Estate Coffee?

Single Origin ονομάζεται ο καφές που καλλιεργείται σε μία μόνο περιοχή, ενώ οι κόκκοι καφέ Single Estate προέρχονται όλοι από την ίδια κοινότητα, ή φυτεία. Εκτός αυτού, ένας Single Origin δεν είναι πάντα «καθαρός» διότι μπορεί να αποτελείται από μία μίξη Arabica και Robusta.

Τί κάνει τον Single Estate τόσο ιδιαίτερο?

Ένας καφές Single Estate θεωρείται ξεχωριστός, γιατί κανείς μπορεί να γευτεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, για τα οποία σημαντικό ρόλο παίζουν τόσο οι ιδιαίτερότητες της περιοχής που καλλιεργείται, όσο και οι συνθήκες καλλιέργειας της φυτείας. Για παράδειγμα, ο καφές από την Ινδία σε γενικές γραμμές έχει πιο πικάντικη και πιο φρουτώδη γεύση σε σύγκριση με τον καφέ από την Νότια Αμερική, όπου οι περισσότερες ποικιλίες έχουν νότες ξηρών καρπών και σοκολάτας. Οι Single Origin καφέδες από συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας και οι
Single Origin καφέδες που προέρχονται από συγκεκριμένες φυτείες των χωρών αυτών έχουν πάρα πολλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη γεύση, που τους καθιστά μοναδικούς.