Ποιό είναι το καταλληλότερο γλυκαντικό για τον καφέ σας?

In Δελτία Τύπου

Ο καφές στην αγνή του μορφή μπορεί συχνά να έχει κάπως πικρή γεύση, την οποία πολλοί θεωρούν επίκτητη και πιστεύουν πως μαθαίνεται με τον καιρό. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, κυρίως από όσους πίνουν καφέ περιστασιακά.

Από την άλλη, οι σκληροπυρηνικοί φαν του καφέ συνήθως επιλέγουν σκέτο τον καφέ τους ή προσθέτουν λίγο γάλα για να μετριάσουν την πικρή γεύση. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών αποτελεί κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι όμως η ζάχαρη ο καλύτερος τρόπος για να γλυκάνετε το ρόφημά σας? Ας ρίξουμε στη συνέχεια μια ματιά στις επιλογές που υπάρχουν και στο πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν την γεύση του.

ΤΥΠΟΙ ΖΑΧΑΡΗΣ

Φυσικά, ο πιο δημοφιλής τρόπος να γλυκάνετε ένα φλυτζάνι καφέ είναι προσθέτωντας ζάχαρη και αυτό γιατί η ζάχαρη δεν επιφέρει σχεδόν καθόλου αλλοιώσεις στην γεύση. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι ζάχαρης που χρησιμοποιούνται συνήθως στον καφέ:

Λευκή ζάχαρη: Από την λευκή ζάχαρη έχει αφαιρεθεί η μελάσα, κάτι που της επιτρέπει να γλυκάνει έναν καφέ έχοντας ελάχιστη επίδραση στην γεύση του.

Καστανή ζάχαρη: Η καστανή ζάχαρη είναι ουσιαστικά λευκή ζάχαρη αναμεμειγμένη ξανά με μελάσα. Έχει πλουσιότερη γεύση και κολλώδης υφή.

Ακατέργαστη ζάχαρη: Αυτός ο τύπος εξακολουθεί να περιέχει τη φυσική μελάσα της ζάχαρης, ενώ η γεύση της είναι κάτι μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης.

 

ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Το μεγαλύτερο και προφανέστερο μειονέκτημα για όλα τα γλυκαντικά που έχουν αναφερθεί ως τώρα είναι ότι προσφέρουν θερμίδες στο ρόφημά σας. Πόσο μάλλον εάν πίνετε πολλούς καφέδες την ημέρα η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης ανεβαίνει κατά πολύ, γι’ αυτό και τα τεχνητά γλυκαντικά, με ελάχιστες ή και καθόλου θερμίδες, είναι τόσο δημοφιλή. Στη συνέχεια παραθέτουμε μερικά από τα πιο κοινά είδη που χρησιμοποιούνται στον καφέ:

Ασπαρτάμη: Αυτή είναι η κύριε γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε διαιτητικά αναψυκτικά και προσθέτει μια ήπια, τεχνητή γεύση στο ρόφημά σας. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία που έχουν κατά καιρούς συνδεθεί με την ασπαρτάμη, ωστόσο παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά σε όλον τον κόσμο.

Σουκραλόζη: Η σουκραλόζη προέρχεται από την πραγματική ζάχαρη και παράγεται μέσα από τη διαδικασία χλωρίωσης δημιουργώντας ένα μόριο που δεν απορροφάται από το σώμα, έτσι δεν προσλαμβάνονται θερμίδες.  Επίσης έχει μια τεχνητή γεύση που μπορεί να είναι αρκετά αισθητή.

Σακχαρίνη: Άλλο ένα τεχνητό γλυκαντικό που έχει αμφισβητηθεί πολύ στο παρελθόν αλλά παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι και σήμερα. Όπως και τα υπόλοιπα τεχνητά γλυκαντικά, η σακχαρίνη αλλάζει την γεύση του καφέ.

Στέβια: Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από τα φύλλα στέβια, ωστόσο το είδος που χρησιμοποιείται στον καφέ είναι συνήθως ιδιαίτερα επεξεργασμένο. Όπως και τα υπόλοιπα γλυκαντικά της λίστας αυτής η στέβια περιέχει μηδέν θερμίδες, αλλά καθώς είναι πιο φυσική, θεωρείται λιγότερο βλαβερή για την υγεία. Ωστόσο και η στέβια αφήνει μια έντονη, πικρή επίγευση.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ?

Τελικά το “καλύτερο” γλυκαντικό είναι περισσότερο θέμα προτίμησης. Αν είστε φαν του καφέ και θέλετε απλώς να τον γλυκάνετε λιγάκι, τότε η λευκή ζάχαρη ή η φυσική ζάχαρη θα ταίριαζε καλύτερα, αν και θέλει προσοχή σχετικά με τις θερμίδες. Εάν πίνετε πολλούς καφέδες ίσως αξίζει να εξετάσετε τις εναλλακτικές λύσεις, χωρίς θερμίδες, ωστόσο έχετε στο νου τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία σας και πειραματιστείτε για να βρείτε αυτό που θα επηρεάσει λιγότερο το ροφημά σας. Σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε και τα εναλλακτικά, φυσικά γλυκαντικά. Μπορεί να ανακαλύψετε έναν συδυασμό καφέ / γλυκαντικού που θα καταλήξετε να ερωτευτείτε!

Όπως πάντα, το σημαντικότερο είναι να ξεκινήσετε με ένα φλυτζάνι καφέ πολύ καλής ποιότητας. Ίσως έτσι ανακαλύψετε ότι στην ουσία χρησιμοποιείτε γλυκαντικές ουσίες μόνο και μόνο για να καλύψετε την γεύση ενός πολύ φτωχού espresso. Τα αξιόπιστα μηχανήματα, υψηλής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι τα ροφήματά σας θα έχουν εκπληκτική γεύση κάθε φορά. Γι΄ αυτόν τον λόγο και οι μηχανές καφέ της WMF διαθέτουν την τελευταία τεχνολογία αυτοματισμού διασφαλίζοντας πως κάθε espresso είναι άψογα αλεσμένος και πατημένος, αποκλείοντας κάθε τί “τυχαίο”, δίνοντάς σας το τέλειο φλυτζάνι καφέ κάθε φορά.

Γνωρίστε τις επαγγελματικές μηχανές της WMF μέσα από την σελίδα μας www.barista-warehouse.com

Ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104173204! Κάποιος από την ομάδα μας θα χαρεί πολύ να απαντήσει τις ερωτήσεις σας και να σας καθοδηγήσει να επιλέξετε τη μηχανή που ταιριάζει πλήρως στις ανάγκες σας!