Καφές Arabica Bourbon

In Το λεξικό του καφέ

Bourbon ονομάζεται μια ιδιαίτερη ποικιλία κόκκων καφέ Arabica. Κι ενώ τα περισσότερα είδη καφέ που γνωρίζουμε προέρχονται από το γνωστό ώριμο κόκκινο φρούτο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Arabica Bourbon, τον οποίο βρίσκουμε σε 2 παραλλαγές: η μία προέρχεται από το φυτό Bourbon Vermelho, το οποίο έχει κόκκινο φρούτο και βρίσκεται στο νησί Ρεϋνιόν (Bourbon) και τον Bourbon Amarello, ο οποίος καλλιεργείται στην Βραζιλία και λόγω της διασταύρωσής του με ένα τοπικό είδος, το φρούτο απ’ όπου παίρνουμε και τους κόκκους καφέ είναι κίτρινο. Τα κίτρινα φρούτα της ποικιλίας αυτής διακρίνονται για τη γλυκιά τους γεύση και την πρόωρη ωρίμανσή τους.

Από που προέρχεται ο καφές Bourbon?

Αρχική προέλευση του καφέ Bourbon ήταν η Υεμένη, όμως οι βοτανολόγοι του βασιλιά της Γαλλίας τον έφεραν στο νησί Bourbon, από το οποίο και πήρε το όνομά του. Το νησί αυτό, από τα χρόνια της Γαλλικης Επανάστασης ονομάζεται Ρεϋνιόν. Έπειτα διασχίζοντας τη Γαλλική Γουιάνα, έφτασε και μέχρι τη Βραζιλία, όπου καλλιεργείται ως και σήμερα, ενώ πολύ σπάνια συναντάται και στην Κένυα. Η ποικιλία Bourbon αναπτύσσεται καλύτερα σε υψόμετρο 1.100 με 2.000 μέτρα. Καλλιεργείται κυρίως στην Νοτιοανατολική Βραζιλία, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Santo. Οι πλούσιες σε ορυκτά, ηφαιστιογενείς πλαγιές της περιοχής αυτής, όπως και το ισορροπημένο κλίμα αποτελούν ιδανικές συνθήκες για αυτήν την ποικιλία.

Τί γεύση έχει ο καφές Bourbon?

Ο καφές Bourbon έχει μια πολύ περιορισμένη και ισορροπημένη οξύτητα – η οποία δε χαρακτηρίζει μόνο τη γεύση του, αλλά τον κάνει και ιδιαίτερα εύπεπτο. Επίσης έχει μια λεπτή, ελαφριά καρπώση γεύση. Συχνά διακρίνεται και μια φρουτώδης νότα και μια ευχάριστη φυσική γλυκύτητα. Για τον λόγο αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για όσους θα ήθελαν να κόψουν τη ζάχαρη από τον καφέ τους.

Πώς περισυλλέγεται και επεξεργάζεται ο καφές Bourbon?

Ο καφές Bourbon συνήθως περισυλλέγεται με το χέρι ή με τίναγμα των δέντρων. Κυρίως αναπτύσσεται σε πλαγιές, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες από μηχανήματα, έτσι τα ώριμα φρούτα συνήθως συλλεγονται σε πανιά, έτσι ώστε να μην πέσουν στον δρόμο κι έπειτα υπόκεινται σε ζύμωση. Στη συνέχεια συλλέγονται σε μονάδες διαλογής, όπου και καθαρίζονται. Με τον λεγόμενο «πολτοποιητή» απομακρύνεται ένα μέρος του φυσικού περιβλήματος του κόκκου καφέ, το οποίο και αποξηραίνεται κάτω από τον ήλιο. Σύμφωνα με αυτήν τη μέθοδο (Pulped-Natural-Methode), τα υπολείμματα του πολτού που παραμένουν πάνω στον κόκκο, παραμένουν έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια ξήρανσης των κόκκων, όπου και βοηθούν στη δημιουργία της τόσο γλυκιάς γεύσης που αποτελεί χαρακτηριστικό του καφέ Bourbon.