Κόκκοι καφέ «Supremo» από την Κολομβία

In Το λεξικό του καφέ

Η λέξη Supremo είναι όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ποιότητα ενός καφέ. Συγκεκριμένα, Supremo είναι μια από τις 3 ανώτερες ποιότητες καφέ που καλλιεργείται στην Κολομβία και κατά κανόνα αποδίδεται στους κόκκους Arabica. Ο χαρακτηρισμός αυτός σχετίζεται κυρίως με το μέγεθος των κόκκων καφέ: οι κόκκοι Supremo είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από τους μαλακούς, όξινους κόκκους Excelso. Εκτός από αυτές τις 2 κατηγορίες υπάρχει και μια τρίτη με μέση ποιότητα, στην οποία ανήκουν οι κόκκοι UGQ. Οι κόκκοι καφέ με διαφορετική ποιότητα μπορεί να προέρχονται από το ίδιο φυτό, ωστόσο ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος και πωλούνται ξεχωριστά.

Πώς καλλιεργείται ο καφές Supremo?

Ο καφές ποιότητας Supremo προέρχεται από την Κολομβία, όπου μόνο το 66% της παραγωγής καλλιεργείται σε σύγχρονες φυτείες, ενώ το υπόλοιπο καλλιεργείται ακόμα και σήμερα από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Η Κολομβία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονται στους πρόποδες των Άνδεων, γι΄αυτό και όταν αναφέρεται κανείς στον καφέ της Κολομβίας, συχνά τον αποκαλεί καφέ από τα highlands. Σε αυτά τα υψώματα βρίσκει κανείς τις ευνοϊκότερες συνθήκες, όπου μπορούν να ωριμάσουν οι κόκκοι καφέ Supremo. Ανέμεσα σε δέντρα και σε μπανανιές οι καλλιέργεια προστατεύεται από την υπερβολική ζεστή, αλλά και από τους δυνατούς ανέμους που έρχονται από τα βουνά.

Πότε μια ποικιλία θεωρείται Supremo?

Για την κατάταξη ενός καφέ στην κατηγορία Supremo οι κόκκοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένο μέγεθος. Για να τους ξεχωρίσουν, αφού συλλεχθούν, τοποθετούνται σε μεγάλα κόσκινα με τρύπες διαφόρων μεγεθών. Για να αναγνριστεί ένας κόκκος ως Supremo δεν πρέπει να χωράει να πέσει από μια τρύπα 6,75 mm. Κατά το κοσκίνισμα θα πρέπει να παραμένει επάνω στο πλέγμα.

Τι γεύση έχει ένας καφές ποιότητας Supremo?

Ο όρος Supremo όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως σχετίζεται περισσότερο με το μέγεθος του κόκκου και όχι τόσο άμεσα με τη γεύση του καφέ. Ο καφές της Κολομβίας και ιδιαίτερα ο Arabica ποιότητας Supremo χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές από πλούσιο, γεμάτο άρωμα με μια ελαφριά γλυκύτητα στη γεύση και νότες από ξηρούς καρπούς. Οι υψηλής ποιότητας κόκκοι Supremo κατάγονται συνήθως από την περιοχή Medellin, της Κολομβίας. Έχουν ισχυρό, γεμάτο σώμα, πλούσιο άρωμα και ισορροπημένη οξύτητα.

Πώς έφτασε ο Supremo στην Κολομβία?

Το πώς έφτασε γενικά ο καφές, αλλά και οι κόκκοι Supremo στην Κολομβία δεν είναι ακόμη και πολύ σαφές. Πρώτοι οι Ισουήτες έκαναν λόγο για τους κόκκους καφέ που καλλιεργούνταν στην Κολομβία το 1730: Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας κληρικός λέγεται πως έφερε τον καφέ από τις γαλλικές Αντίλλες, μέσω της Βενεζουέλας στην Κολομβία. Η εξάπλωσή του πιθανότατα να οφείλεται στη φήμη ότι ο ίδιος υπήρξε λάτρης του καφέ κι επέβαλε στους ενορίτες του να τον καλλιεργούν ως αντάλλαγμα για τις αμαρτίες τους.