Ο καφές έχει πιο ωραία γεύση σε λεία φλυτζάνια!

In Νέα από τον κόσμο του καφέ

Υπάρχουν πολλοί, διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση ενός καφέ, όπως π.χ. η ποιότητα των κόκκων καφέ, ο τρόπος και ο βαθμός του καβουρδίσματος, η μέθοδος παρασκευής… Νομίζετε πως το φλυτζάνι που πίνετε τον καφέ σας παίζει σημαντικό ρόλο? Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στην Βραζιλία, η απάντηση είναι, φυσικά! Ερευνητές του Πανεπιστημίου στο Σάο Πάολο διενήργησαν μια σειρά δοκιμών σε διαφορετικούς ανθρώπους και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ?

Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 231 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες γευσιγνώστες του καφέ. Όλοι τους δοκίμασαν πανομοιότυπους καφέδες είτε σε κεραμικό φλυτζάνι, είτε σε φλυτζάνι με πιο ομαλή επιφάνεια και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να σχολιάσουν τις διαφορές στη γεύση μεταξύ των δύο. Οι γευσιγνώστες βρήκαν πως ο καφές στο φλυτζάνι με την άγρια επιφάνεια είχε σημαντικά μεγαλύτερη οξύτητα στη γεύση, ενώ η ομάδα των ερασιτεχνών ανέφερε πως ο καφές στο φλυτζάνι με τη πιο λεία επιφάνεια είχε πιο γλυκιά γεύση. Και οι δυο ομάδες διαπίστωσαν επίσης πως ο καφές στο κεραμικό φλυτζάνι ήταν πιο ξηρός.

Ο Βραζιλιάνος νευρολόγος και ειδικός στον καφέ Dr. Fabiana Carvalho που ηγήθηκε της μελέτης είπε για τα συμπεράσματα:
“Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η απτική επικοινωνία επηρεάζει την κρίση στις βασικές γεύσεις, αλλά και σε γεύσεις με πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η γεύση των coffee specialities, τόσο στους ειδικούς του καφέ, όσο και στους ερασιτέχνες. Τα αποτελέσματα αυτά θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τη βιομηχανία όταν σχεδιάζονται αντίστοιχα προϊόντα.”

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΑ COFFEE SHOP?

Μιλώντας για την “απτική επικοινωνία” ο Dr Carvalho αναφέρεται στην αίσθηση του φλυτζανιού στο δέρμα καθώς πίνει κανείς τον καφέ του, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση που δείχνει πως όχι μόνο το σχήμα και το χρώμα του φλυτζανιού, αλλά και το υλικό κατασκευής του είναι σημαντικό. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία για τα coffee shop, που πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν όταν αγοράζουν νέα φλυτζάνια ή για να αποφασίσουν ποιά φλυτζάνια θα χρησιμοποιούν για κάθε ρόφημα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και τα ποτήρια μιας χρήσης μπορεί να επηρεάσουν την εμπειρία των πελατών σας. Σχεδόν όλα τα χάρτινα ποτήρια είναι κάπως τραχιά στην αφή, ενώ τα περισσότερα επαναχρησιμοποιούμενα φλυτζάνια είναι πιο λεία. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης να ενθαρρύνουν τους πελάτες να φέρνουν επαναχρησιμοποιούμενα φλυτζάνια, αντί να χρησιμοποιούν τα χάρτινα ποτήρια μιας χρήσης!

Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να είναι πραγματικά χρήσιμες κατά τον σχεδιασμό των φλυτζανιών, καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εμπειρία ενός καφέ. Η κατανόηση του πόσο πολύ μπορεί η αίσθηση της αφής να επηρεάσει τη γεύση του καφέ δίνει την ευκαιρία στους σχεδιαστές να εξερευνήσουν μια εντελώς νέα περιοχή και να βρουν τα καλύτερα υλικά, σχέδια και μεγέθη για να σερβίρουν τον καφέ.

Εάν επιθυμείτε στο 2020 να βελτιώσετε το κομμάτι του καφέ στην επιχείρησή σας, η WMF διαθέτει μια μεγάλη γκάμα αυτόματων επαγγελματικών μηχανών για κάθε χώρο. Από την compact WMF 1100 S ως και την μεγάλης κατηγορίας WMF 5000 S+. Χάρη στην τεχνολογία αιχμής και τα εξελιγμένα συστήματα αυτοματισμού έχετε πλέον την δυνατότητα να δημιουργήσετε οποιοδήποτε trendy coffee speciality χωρίς να χρειάζεστε έναν εκπαιδευμένο barista. Οι μηχανές καφέ WMF είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να μειωθεί η ουρά αναμονής για ένα φλυτζάνι καφέ και να αυξηθούν τα κέρδη!

Γνωρίστε τις επαγγελματικές μηχανές της WMF μέσα από την σελίδα μας www.barista-warehouse.com
Ή επικοινωνήστε μαζί μας στο 2104173204! Κάποιος από την ομάδα μας θα χαρεί πολύ να απαντήσει τις ερωτήσεις σας και να σας καθοδηγήσει να επιλέξετε τη μηχανή που ταιριάζει απολύτως στις ανάγκες σας!