Τί είναι ο καφές Excelso?

In Το λεξικό του καφέ

Ο όρος Excelso χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση του καφέ που προέρχεται από την Κολομβία και περιγράφει με ακρίβεια το μέγεθος των κόκκων καφέ, και κατά συνέπεια, την ποιότητά του. Η ποιότητα του Excelso αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο κάτω από τους μεγάλους κόκκους της ποικιλίας Supremo. Ο Excelso είναι συνήθως πιο μαλακός και πιο όξινος από τον Supremo. Ο όρος αυτός αναφέρεται κατά κανόνα στην ποικιλία Arabica, αφού στην Κολομβία παράγεται σχεδόν αποκλειστικά Arabica.

Πότε ένας καφές είναι Excelso?

Γενικά, ο χαρακτηρισμός Excelso αποδίδεται μόνο σε ποικιλίες από την Κολομβία. Για να χαρακτηριστεί Excelso ένας καφές πρέπει οι κόκκοι του καφέ, να διαφέρουν στο μέγεθος από τα υπόλοιπα 7 είδη. Οι κόκκοι που κατατάσσονται εν τέλη σε αυτήν την κατηγορία, κατά τη μέτρηση με κοσκίνισμα, πρέπει να πέφτουν από τα κόσκινα με τρύπες διαμέτρου 20, 19 και 18 και να στέκονται στο νούμερο 17.

Εάν οι κόκκοι είναι μεγαλύτεροι, κατατάσσονται στους Supremo, εάν είναι μικρότεροι τότε χαρακτηρίζονται UGQ („Usual Good Quality“) – έχουν δηλαδή μέση ποιότητα.

Πού καλλιεργείται ο καφές Excelso?

O Excelso προέρχεται αποκλειστικά από την Κολομβία, όπου καλλιεργείται σε περιοχές με υψόμετρο από 1.000 ως 2.000 μέτρα, έτσι συγκαταλλέγεται στους καφέδες των ορεινών περιοχών. Οι περιοχες καλλιέργειας του κολομβιανού καφέ βρίσκονται στο αποκαλούμενο «τρίγωνο του καφέ», στην καρδιά της χώρας, στις περιοχές Risaralda, Quindio και Caldas. Το πλούσιο σε στοιχεία, ηφαιστιογενές έδαφος της Κολομβίας προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια του καφέ. Ιδιαίτερα ξεχωριστό, θεωρείται ο καφές από την περιοχή Medellín.

Τί γεύση έχει ο Excelso?

Ο καφές Excelso έχει συνήθως ένα ελαφριά καρπώδες, εώς και γλυκό άρωμα με γεμάτο σώμα και και είναι ιδιαίτερα εύπεπτος για το στομάχι. Γενικά ο καφές της Κολομβίας και εν προκειμένω, ο Excelso έχουν κατά κανόνα βελούδινη και ισορροπημένη γεύση.

Για ποιούς καφέδες είναι κατάλληλος ο Excelso?

Λόγω του ότι ο Excelso χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα λεπτό άρωμά του, είναι κατάλληλος για καφές φίλτρου. Με τη μέθοδο αυτή αναδύεται στο μέγιστο η γλυκιά, καρπώδης γεύση του.