Τί είναι ο Blue Mountain?

In Το λεξικό του καφέ

Ο Jamaica Blue Mountain ή αλλιώς Blue Mountain είναι μια ποικιλία κόκκων καφέ Arabica, η οποία προέρχεται από τα πασίγνωστα βουνά της Jamaica, Mountain Blue και θεωρείται μια απο τις κορυφαίες ποιότητες καφέ στον κόσμο.

Ένα φλυτζάνι καφέ Jamaica Blue Mountain κοστίζει μέχρι και σήμερα ως και 15,00 €. Το «Coffee Industry Board» είναι η κεντρική κρατική υπηρεσία που διεξάγει αυστηρούς ελέγχους ποιότητας στα προϊόντα, ελέγχει το marketing και τις εξαγωγές. Επίσης πιστοποιεί την προέλευση και την αυθεντικότητα του καφέ.

Ο Jamaica Blue Mountain συσκευάζεται αποκλειστικά σε μαύρα βαρελάκια με την αντίστοιχη ένδειξη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη που συσκευάζονται σε σακκουλάκια.

Από πότε ξεκίνησε η καλλιέργεια του καφέ Blue Mountain στην Jamaica?

Το 1728, ο πρώην τζαμαϊκανός κυβερνήτης Sir Nocholas Lawes από την Μαρτινίκα ως δώρο το φυτό Arabica, το οποίο και στη συνέχεια φύτεψε στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα, στους πρόποδες των Blue Mountain. Η συγκεκριμένη τοποθεσία και οι κλιματολογικές συνθήκες απόδείχθηκαν σύντομα ιδανικές για την καλλιέργεια καφέ.

Τί κάνει τον Jamaica Blue Mountain τόσο ξεχωριστό?

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας των κόκκων Jamaica Blue Mountain οφείλεται κυρίως στις κλιματολογικές συνθήκες των Blue Mountain: Η οροσειρά στο ανατολικό κομμάτι του νησιού της Καραϊβικής σε μερικά σημεία της υπερβαίνει και τα 2.000 μέτρα ύψος και διαθέτει μοναδικό κλίμα, χωρίς πολλές εναλλαγές στην θερμοκρασία.

Η θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των 30C το καλοκαίρι και 25C τους χειμερινούς μήνες. Το ιδιαίτερο αυτό κλίμα σε συνδυασμό με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τη συνεχή ομίχλη συμβάλλει στην αργή ανάπτυξη των κόκκων καφέ. Η αργή ωρίμανή ευθύνεται για την ιδιαίτερα ήπια και πλούσια γεύση των κόκκων.

Οι εξαιρετικές συνθήκες του εδάφους στα Blue Mountains συμβάλλουν επίσης στην άριστη ποιότητα των κόκκων καφέ. Ένας λόγος για την αποκλειστικότητα και την σχετικά υψηλή τιμή του Jamaica Blue Mountain είναι επίσης το γεγονός ότι η συγκομιδή του δεν είναι καθόλου εύκολη. Ειδικά στις απότομες πλαγιές, η συγκομιδή μπορεί να γίνει μόνο από έμπειρους συλλέκτες.

Τί γεύση έχει ο Jamaica Blue Mountain?

Ο Jamaica Blue Mountain χαρακτηρίζεται από την πολύ ήπια γεύση του. Αυτό που κάνει το άρωμά του μοναδικό είναι η τέλεια αρμονία οξύτητας, φυσικής γλυκύτητας και φρουτώδους γεύσης και ταυτόχρονα καρπώδη γεύση.

Χάρη στο έντονο άρωμά του και την γεύση που παραμένει στον ουρανίσκο, ο Jamaica Blue Mountain έχει μεγάλη ζήτηση μεταξύ των φαν του καφέ. Η αποκλειστική αυτή ποικιλία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στη Ιαπωνία.