Τί είναι ο πράσινος καφές?

In Το λεξικό του καφέ

Οι κόκκοι καφέ είναι σπόροι δέντρου, για την ακρίβεια σπόροι θάμνου. Το χρώμα τους πριν από το καβούρδισμα είναι πράσινο. Έτσι όταν μιλάμε για πράσινο καφέ, ουσιαστικά εννοούμε τους ωμούς κόκκους καφέ. Τους κόκκους αυτούς μπορεί κανείς να τους αλέσει και χωρίς να έχουν πρώτα καβουρδιστεί και στη συνέχεια να προετοιμάσει καφέ.

Ο καφές αυτός όμως έχει δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά. Σε αντίθεση με το πράσινο τσάι, ο πράσινος καφές δεν συνηθίζεται να σερβίρεται ως ρόφημα.

Ποιά συστατικά περιέχει ο πράσινος καφές?

Σε γενικές γραμμές οι πράσινοι κόκκοι καφέ διαφέρουν από τους καβουρδισμένους και ως προς τα συστατικά τους. Ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 2 τύποι περιέχουν καφεΐνη, ωστόσο οι καβουρδισμένοι κόκκοι έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα. Κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος των κόκκων μερικά συστατικά τους μειώνονται, ενώ κάποια άλλα χάνονται εντελώς.

Ένα από αυτά είναι το χλωρογενικό οξύ. Οι ωμοί, μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ από όλα τα τρόφιμα. Επίσης, όπως είναι γνωστό, οι πράσινοι κόκκοι, περιέχουν μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών.

Πως επιδρά στην υγεία ο πράσινος καφές?

Ο πράσινος καφέ φημολογείται πως έχει μια σειρά από θετικές ιδιότητες στην υγεία μας : Όπως ακριβώς και ο καβουρδισμένος καφές, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη είναι διεγερτικός και τονωτικός για το σώμα. Επιπλέον το εκχύλισμα του πράσινου καφέ εκτιμάται πως βοηθά στο σώμα στην απώλεια βάρους.

Τα χλωρογενικά οξέα που περιέχει αποτρέπουν την απορρόφηση της ζάχαρης στο αίμα με αποτέλεσμα την μείωση των λιπιδίων στο αίμα και κατά συνέπεια το αίσθημα της πείνας. Επίσης σύμφωνα με μελέτες ο πράσινος καφέ συμβάλλει θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, καθώς το εκχύλισμα του πράσινου καφέ διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης στον οργανισμό θεωρείται πως αναστέλλει τη νόσο του Parkinson και μειώνει της πιθανότητες εμφάνισης Alzheimer.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτες συμβάλλει στην καταπολέμιση ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση και συντελεί στη μακροζωία.

Πού μπορεί κανείς να αγοράσει πράσινο καφέ?

Λόγω του ότι ο πράσινος καφές δεν ενδείκνυται για κατανάλωση ως ρόφημα, χρησιμοποιείται κυρίως ως συμπλήρωμα διατροφής και μπορεί κανείς να τον βρει σε μαγαζιά με βότανα ή σε φαρμακεία, όπου πωλείται συνήθως υπό την μορφή κάψουλας ή ως συστατικό σε άλλα ροφήματα, σοκολάτες και τσίχλες.

Πώς γίνεται το εκχύλισμα πράσινου καφέ?

Οι πράσινοι, μη καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μουλιάζοθν πρώτα στο νερό, έτσι ώστε να αφαιρεθεί η καφεΐνη και άλλα πολύτιμα συστατικά. Το υγρό που προκύπτει από αυτήν τη διαδικασία, συλλέγεται και αποξηραίνεται ώστε να αποκτήσει σώμα.