Τί είναι το tamper?

In Το λεξικό του καφέ

Tamper ονομάζεται το αξεσουάρ που χρησιμοποιείται για να πιέσουμε τον αλεσμένο καφέ στο filter holder. Η ονομασία προέρχεται από την αγγλική λέξη «tamp», που είναι ρήμα και στα ελληνικά σημαίνει πιέζω / συμπιέζω. Λόγω του σχήματός του στην Γερμανία πολύ συχνά το ονομάζουν και σφραγίδα. Ενώ στις παραδοσιακές εσπρεσσομηχανές είναι απαραίτητο αξεσουάρ το tamper χειρός, στις αυτόματες μηχανές υπάρχει εγκατεστημένο ένα σύστημα πίεσης, από το οποίο εισέρχεται ταυτόχρονα και το ζεστό νερό.

Γιατί χρειάζεται κανείς ένα tamper?

Το tamper είναι απαραίτητο για την ομοιόμορφη κατανομή του αλεσμένου καφέ στο portafilter. Μόλις ο καφές αλεσθεί, φρέσκος όπως είναι, απευθείας από τον μύλο μεταφέρεται στην εσπρεσσομηχανή, η δόση ωστόσο δεν είναι συνήθως κατανεμημένη ομοιόμορφα, δημιουργώντας διαφορετική πυκνότητα σε κάθε σημείο του portafilter. Χωρίς τη χρήση του tamper σε αυτό το σημείο ο espresso θα έβγαινε πολύ ελαφρύς, νερουλός και υποδεέστερος σε γεύση. Μόνο με την πίεση που ασκεί το tamper στον αλεσμένο καφέ μπορούμε να έχουμε μια επιτυχή εκχύλιση.

Ποιό είναι το σωστό tamper?

Τα tamper κατασκευάζονται συνήθως από ανοξείδωτο ατσάλι ή αλουμίνιο με λαβή από ξύλο υψηλής ποιότητας. Για να επιλέξετε το κατάλληλο tamper θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος του portafilter που ταιριάζει στη μηχανή σας. Το tamper δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο, αλλά να έχει ακριβώς τις σωστές διαστάσεις με το portafilter, έτσι ώστε να καταφέρετε να πιέσετε ομοιόμορφα τον αλεσμένο καφέ στο καλαθάκι. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι μύλοι άλεσης που διαθέτουν ενσωματωμένο tamper, στο οποίο μπορείτε να πιέσετε τον αλεσμένο καφέ απ’ευθείας μετα την άλεση.

Πόση δύναμη θα πρέπει να βάλει κανείς πιέζοντας το tamper?

Ο σωστός χειρισμός του tamper είναι σημαντικός για την σωστή προετοιμασία ενός γευστικού espresso. Σε γενικές γραμμές μια μικρή πίεση του αλεσμένου καφέ αρκεί. Πιο σημαντικό είναι να πιεστεί ο καφές ομοιόμορφα. Γι΄αυτό είναι καλύτερα την ώρα που τοποθετείτε το tamper στον καφέ να κάνετε μια μικρή περιστορφή του tamper, χωρίς να ασκείτε ιδιαίτερη πίεση. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ευκολότερα η ομοιόμορφη κατανομή του καφέ και μπορεί να πιεστεί καλύτερα.